neděle 18. března 2018





















Jidáše...
500 g prosáté polohrubé mouky
100 g prosátého moučkového cukru
100 g másla
200 ml sladké smetany
3 žloutky z vajec + 1 vejce na potření
kostka čerstvého droždí
citronová kůra sušená
špetka soli

Na potření...
50 g másla
2 lžíce medu



Do vlažné smetany rozdrobím kvásek,přidám lžičku cukru a dvě lžíce mouky.Kvásek  nechám v teplé troubě,dokud nezdvojnásobí svůj objem.Do prosáté mouky a cukru v míse nakrájím změklé máslo,špetka soli.Přidám kvásek a žloutky.Vypracuji v tuhé lesklé těsto.Zasypu moukou,přikryji utěrkou a nechám hodinu kynout.Vykynuté rozdělím na 12 až 16 kousků.Z každého kusu udělám dlouhý váleček,přehnu v půlce a stočím do spirály.Umístím na plech vyložený pečícím papírem a potřu rozšlehaným vejcem.Troubu předehřeji na 170 stupňu a peču 25 minut,dokud jidáše nezezlátnou na povrchu.Vyšlehám změklé máslo s medem a ihned po vyjmutí z trouby směsí jidáše potřu.



Žádné komentáře:

Okomentovat